Egyes betegségeket a nők nyáron jóval gyakrabban tapasztalhatnak, mint más évszakokban. Dr. Demjén László, a Springday Medical nőgyógyász főorvosa tanácsokkal segít a megelőzésben és kezelésben.

Húgyúti fertőzés

A nyári időszakban a természetes és mesterséges vizekben élő kórokozók húgyhólyag – gyulladást okozhatnak, mely a fertőzést követően napokkal, hetekkel később is jelentkezhet. A nők közel 80 százaléka élete során legalább egyszer átesik az ún. „felfázásos” tüneteken, vagyis görcsös vizelési ingeren, amely azonban nem jár vizelettel. Előfordulhat, hogy csak pár csepp ürül, erős égő, szúró fájdalom kíséretében, előrehaladott állapotban időnként vérvizelés is lehetséges. Ha a fertőzés felszálló gyulladásként a vesét is érinti, úgy láz, nagyfokú elesettség is jelentkezik.

Húgyúti fertőzés kezelése és megelőzése

A tünetek megjelenésekor alapvető a teljes vizelet, üledékvizsgálat elvégzése, súlyosabb tünetek, visszatérő fertőzések esetében célszerű vizelettenyésztést is kérni a laboratóriumtól, mindenképpen még a kezelés megkezdése előtt. Ezt követően elrendelhető az antibiotikus kezelés. Emellett megelőzésként is a legfontosabb a bő folyadékfelvétel, ami hígítja a vizeletet és így csökkenti a baktériumok koncentrációját is. Enyhíthetik a tüneteket a nem-szteroid gyulladáscsökkentők, a fájdalomcsillapítók és a gyógyteák is.
A panaszok ismételt kiújulását megelőzendő lényeges, hogy a társuló nőgyógyászati, kismedencei gyulladásokat is kezeltessük. Ezek kivizsgálására szóba jöhetnek a különböző képalkotó eljárások is (ultrahang, röntgen, CT), illetve bizonyos esetekben hólyagtükrözés is.

Hüvelyi fertőzés

A jellegzetes tünetek – viszketés, érzékenység, sűrű, fehér, szagtalan folyás – összefügghetnek a helytelen fürdőzési, tisztálkodási, táplálkozási szokásokkal, de a szabadosabb szexuális élettel is. Rizikófaktornak számít még a vérszegénység, a cukorbetegség, a túlzott cukorfogyasztás, a műszálas fehérnemű, a hüvelyi nyálkahártya felszínének sérülése, sőt akár az utazási stressz is.
– Eredetileg a hüvelyi pH-t szabályozó tejsavbaktériumok megvédik a női nemi szerveket a kórokozóktól. Ezt a kényes egyensúlyt sok minden felboríthatja, így nyitva meg az utat a kórokozók felé – amelyek például a meleg vizes medencékben szaporodnak.
A megfelelő kezelést csak a szakorvosi vizsgálat során lehet meghatározni, kúpok, krémek, gyógyszerek formájában.

Ha a sav-bázis egyensúly felborul

A melegben gyakrabban tisztálkodunk, azonban ilyenkor is érdemes kerülni a parfümös törlőkendők, illatosított szappanok és tusfürdők, intimspray-k használatát. Ezek a lúgos vegyhatású tisztálkodó szerek ugyanis megváltoztatják a hüvely természetes pH-ját, ezzel szinte utat nyitnak a kórokozóknak. A gyakori hüvelyöblítés helyett is inkább csak a tiszta vizes zuhany és a bidé használata ajánlott.

Dr. Demjén László nőgyógyász főorvos július 03-tól újra rendel központunkban.

Időpontfoglalás