Urológia

Inkontinencia

<< Vissza

A vizelet visszatartási nehézség vagy képtelenség, az inkontinencia egy gyakori és nagyon kellemetlen probléma. Az inkontinencia mértéke az egészen enyhétől a súlyosig terjedhet. A diagnózis felállítása és a megfelelő kezelési módszer kiválasztása urológus feladata.

Az inkontinencia bárkit érinthet

Enyhe inkontinencia esetén például nevetés vagy tüsszentés esetén egy-két csepp vizelet távozik – ezzel a jelenséggel sokan találkozhatnak. Az egészen súlyos inkontinencia tünete, hogy olyan hirtelen jelentkezik a sürgető vizeletürítési kényszer, hogy nincs már idő eljutni a mosdóba.

A vizelet inkontinencia bármely életkorban kialakulhat, a kor előrehaladtával azonban a gyakorisága nő, a nőknél a legtöbb korcsoportban gyakrabban jelentkezik, mint a férfiaknál.

Hogyan befolyásolja az életminőséget az inkontinencia?

Korlátozhatja a társas kapcsolatokat

A vizelet inkontinencia korlátozhatja szokásos napi tevékenységeinek végzését, a kellemetlen szituációk kerülése pedig társas kapcsolatainak leépüléséhez vezethet. Sokan úgy vélik, le kell mondaniuk a sportolásról, a társas eseményekről és a nevetésről, hogy csökkentsék az akaratlan vizelet elengedés kockázatát.

Negatív hatásai lehetnek a munkavégzésre

Előfordulhat, hogy a vizelési inger miatt gyakran meg kell szakítani a megbeszéléseket. Ezen kívül az inkontinencia befolyásolhatja a koncentrálóképességet, ronthatja a teljesítményt, zavarja a nyugodt alvást.

Zavarja a magánéletet

Gyakori, hogy az inkontinenciában érintett személy környezete nem érti a furcsa viselkedést. Előfordul, hogy a páciens kerülni kezdi az intim együttléteket, hogy ne derüljön fény a vizelet elcseppenés kellemetlenségeire. Gyakran szorongás és rossz közérzet, akár depresszió is társulhat a vizelet inkontinencia mellé.

Szövődményei lehetnek

A vizelet inkontinencia súlyos betegségnek is lehet a tünete, különösen, ha véres vizelettel társul. Ezen kívül a kezeletlen inkontinencia bőrbetegségeket és fertőzéseket idézhet elő. A bőr állandó nedvessége viszketést, kiütést és a bőr kifekélyesedését eredményezhet, illetve fokozza a húgyúti fertőzések kiújulásának kockázatát.

Az inkontinencia típusai

Stressz inkontinencia

Fizikai aktivitásra, ugrálásra, köhögésre, tüsszentésre, nevetésre bekövetkező vizeletcsepegés. Nők körében különösen szülés után gyakori. (A stressz szó itt a hasűri nyomásra utal.)

Túlfolyásos inkontinencia

A beteg nem képes a húgyhólyag normális kiürítésére, a hólyag így folyamatosan túltöltött, ami állandó szivárgást okoz. E panasz oka általában valamilyen elzáródás, például prosztata megnagyobbodás. Az elzáródás megszüntetése újra lehetővé teszi a normális vizelést.

Késztetéses inkontinencia

Váratlan vizelési inger jellemzi. Elvész a húgyhólyag feletti ellenőrzés, az akaratlanul összehúzódik, és a vizelés addig tart, amíg a hólyag ki nem ürül. (Hátterében gyakran a hiperaktív hólyag nevű betegség húzódik meg.) Az orvoshoz fordulók fele szenved ettől a tünettől.

Teljes inkontinencia

A záróizmok funkcióképtelensége miatt a hólyagürülés kontrollja teljesen hiányzik.

Kevert inkontinencia

A fenti típusok jellemzői egyszerre érvényesülnek.

Az inkontinencia diagnosztizálása

Az orvos elsősorban kérdéseket tesz fel a panaszokról, és megpróbálja a húgyúti fertőzés jelenlétét illetve a székrekedés talaján kialakuló inkontinenciát.

Az alábbi általános vizsgálatok elvégzése is szükséges lehet:

  • Vizeletvizsgálat
  • Vérvizsgálat
  • Hasi ultrahang
  • Urodinámiás vizsgálat
  • Cisztogramm
  • Cisztoszkópia

A részletes kivizsgálás után a szakorvos dönthet arról, hogy milyen kezelést kapjon a beteg. A inkontinencia gyógyítására több megoldás is létezik: gyógyszeres kezelés, konzervatív módszerek, alternatív eljárások, életviteli tanácsok és végső esetben műtét.

Inkontinencia

Prosztata / prosztatagyulladás

Vesefájdalom

Témában szakértő orvosaink

Kapcsolódó áraink

Urológia
Szakorvosi vizit30 000 Ft
Szakorvosi kontroll vizit (3 hónapon belül)25 000 Ft
Szakorvosi kisvizit csak az orvos kérésére ismétlõdõ kontroll esetén21 000 Ft
Ultrahang vizsgálat csak vizit keretén belül10 000 Ft
Receptírási díj - vizit nélkül csak visszatérõ pácienseknek4 000 Ft
Vizsgálatok
HPV szűrés Full Spectrum17 000 Ft
Nemi betegség szûrés STD 4-es panel (cervicitis, urethritis) - (Chlamydia tr., Neisseria g., Mycoplasma g., Ureaplasma urealyticum/parvum)22 000 Ft
Nemi betegség szûrés STD 3-as panel (Vaginitis, Vaginosis)-(Gardnerella vaginalis, Trichomonas vaginalis, Atopobium vaginae)16 000 Ft
Nemi betegség szűrés STD 2-es panel (Genitalis ulcus)-(Herpes simplex vírus, Treponema pallidum)13 000 Ft
STD szűrés darabonként7 000 Ft
Baktérium tenyésztés és rezisztencia vizsgálat8 600 Ft
Gomba tenyésztés11 000 Ft
Egy vizit tartalma: Anamnézis felvétele, kórtörténet átbeszélése, eddigi leletek értékelése, fizikális vizsgálat, szükséges vizsgálatok kiírása, konzíliumok kérése, terápiás és életviteli javaslat, receptírás. A vizit idõtartama: 20-30 perc