Gasztroenterológia

Kolonoszkópia

<< Vissza

A kolonoszkópia olyan vizsgálat, amely a vastagbél területén jelentkező problémák felismerésére, esetleg azok kezelésére is alkalmas – a gyomortükrözéshez hasonlatosan. Tapasztalt gasztroenterológus főorvosunk rendelésén a vastagbéltükrözés (kolonoszkópia) vizsgálat bódításban is elvégezhető!

Kolonoszkópia: a vastagbél kitüremkedéseinek vizsgálata

Az 50 év feletti népesség felét érinti a divertikulózis nevű állapot, amely a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére utal.

80 év fölött már 70 százalékos az érintettség, és a fiatalabb korosztály is egyre nagyobb mértékben érintett.

A fő oknak a rostszegény táplálkozást tekintik, amelyhez örökletes adottságként szöveti gyengeség is társulhat. Ez az állapot igen gyakran tünetmentes, előfordulnak azonban enyhe tünetek, mint az alhasi fájdalom, amely jellemzően baloldalra koncentrálódik és gyakran a szelek távozása után megszűnik.

A székelürítési szokások megváltozása is gyanúra adhat okot, gyakran székrekedés, ritkábban hasmenés jelentkezik. Ijesztőbb jelenség lehet, ha kisebb a széklet kisebb vérdarabokat tartalmaz. Az ilyen jellegű forrása a divertikulumokban pangó székletmaradék, amely gyulladáshoz vezethet. Ilyenkor beszélünk divertikulitisz nevű betegségről.

A vastagbél ilyen irányú elváltozásait (több más elváltozás mellett) a kolonoszkópia képes feltárni és szükség esetén a gasztroenterológia kezelni.

A kolonoszkópia kettős célú vizsgálat

Átlagosan 8 ezer új vastagbélrákot és végbélrákot fedeznek fel egy évben, ám mivel a betegség általában hosszú évek alatt alakul ki, majd okoz tüneteket, akár 40-50 ezren is élnek közöttünk, akikben egy vastagbéltükrözés már ma felfedné az egyszerűen megszüntethető rákmegelőző állapotot vagy a jól gyógyítható, kezdeti stádiumú daganatot.

A kolonoszkópia ugyanis kettős célt szolgál: láthatóvá teszi az esetleges elváltozásokat (például kinövés, daganat, fekély, vérzés), és egyes esetekben lehetőség van az probléma kezelésére is. Így többek közt eltávolíthatók a rákmegelőző állapotot jelentő polipok.

Hogyan zajlik a kolonoszkópia?

Kolonoszkópia előtt általában izomba injektált kétféle fájdalomcsillapító, nyugtató adható (bár a legalsó szakasz vizsgálatakor ez el is hagyható), maga a vizsgálat bal oldalfekvésben történik.

Az endoszkóp csövét a végbélen keresztül vezetik a vastagbélbe egyidejű levegő befúvással, ami nyomó érzést, görcsöt okozhat a hasban. A fájdalmat jelezni kell az orvosnak! Az eszköz ez esetben is láthatóvá teszi a bélszakasz képét, amelyről állókép is készíthető.

Tudnivalók a kolonoszkópia előtt

A sikeres kolonoszkópia vizsgálat feltétele a vastagbél tisztasága, így az előkészítés elengedhetetlen része a folyamatnak – amiről feltétlenül konzultálni kell az orvossal. Ha ő másképp nem rendeli, akkor a vizsgálat tervezett ideje előtt két nappal csak pépes ételt szabad fogyasztani, ami mellett nagy mennyiségű folyadékot szükséges inni (akár szűrt húslevest, teát, édesített italt).

A vizsgálat előtt egy nappal bőségesen igyon folyadékot, majd délután vegyen be hashajtót (amit orvosa ajánl). A kolonoszkópia vizsgálat időpontja előtt 5-6 órával ismételt hashajtó bevétele szükséges bőséges folyadékkal. Ha az orvos úgy ítéli meg, akkor a hashajtást beöntéssel is ki lehet/kell egészíteni. A fentiek betartásával a vastagbél nagy valószínűséggel kitisztul.

Tudnivalók a kolonoszkópia után

A kolonoszkópia vizsgálat után ajánlatos egy ideig pihenni, ha nyugtatót is kapott, fontos kerülnie a vezetést! A vizsgálat eredményeiről még aznap tájékoztatják. Ha szöveti mintavétel (biopszia) is történt, annak eredménye megközelítőleg két hét múlva érkezik meg.

Ha hasi fájdalom, láz vagy vérzés a jelentkezne végbélből, azt személyesen jelezze mihamarabb az orvosának!

Kolonoszkópia előtt tájékoztassa orvosát:

  • az esetleges gyógyszerallergiáról,
  • a rendszeresen szedett gyógyszerekről (főleg, ha azok befolyásolják a véralvadást, illetve ízületi gyulladáscsökkentő szerek),
  • a vérzékenységről,
  • az esetleges szívritmus szabályzóról,
  • a fennálló terhességről,
  • a szív – vagy tüdőbetegségéről,
  • a fertőző betegségéről (TBC, májgyulladás, stb.),
  • egyéb, említésre méltó betegségéről.

Gyomorfekély

Gyomortükrözés

Kolonoszkópia

Reflux

Témában szakértő orvosaink

Kapcsolódó áraink

Gasztroenterológia
Szakorvosi vizit30 000 Ft
Szakorvosi kontroll vizit (3 hónapon belül)25 000 Ft
Receptírási díj - vizit nélkül csak visszatérõ pácienseknek4 000 Ft
Bizonyos eszközös vizsgálataink (gyomortükrözés, vastagbéltükrözés) az Oxygen Medical Kft. külső telephelyén zajlanak, amelynek címe: 1139. Budapest, Szegedi út 17. II. emelet 217-218. rendelő. A kezelésekre való bejelentkezés és fizetés előzetesen a Springday Medical recepcióján történik.
A szakorvos az endoszkópos vizsgálat közben indokolt esetben szövettani mintát vehet. A szövettan díja mintavételenként a kontroll vizsgálat alkalmával kerül kiszámlázásra.
Egy vizit tartalma: Anamnézis felvétele, kórtörténet átbeszélése, eddigi leletek értékelése, fizikális vizsgálat, szükséges vizsgálatok kiírása, konzíliumok kérése, terápiás és életviteli javaslat, receptírás. A vizit időtartama: 20-30 perc