Fül-orr-gégészet

Középfulgyulladás

<< Vissza

Elsősorban gyermekkorban jelentkezik a középfülgyulladás, de felnőtteknél is előfordulhat. Ilyenkor a középfül megtelik gennyes váladékkal, a dobhártya fájdalmasan feszül, és a fültájék tapintásra is érzékennyé válik. A kezelés célja nem csak a gyulladás megszüntetése, de az esetlegesen háttérben meghúzódó probléma, például élelmiszerallergia felderítése.

A középfülgyulladás kialakulása

A középfülgyulladás többnyire a gyermekkor betegsége. Kisgyermekkorban a fülkürt még szűk és lefutása is más, mint a felnőtteknél, a nyálkahártya lazább, hajlamosabb a megduzzadásra. Ezért a fülkürt a légúti gyulladás során elzáródik, emiatt vákuum keletkezik a dobüregben, ez beszívja-megfeszíti a dobhártyát.

Mindezek következtében romlik a hallás és a fül bedugul – ezt nevezzük fülkürthurutnak.
Nyeléskor, ásításkor a szájpadlás-izmok meghúzzák a fülkürtöt, ez átmenetileg juttat némi levegőt a dobüregbe, aztán újra bezárul. Ha ez az állapot hosszabb ideig fennáll, a dobüregben savós váladék gyűlik össze. Amennyiben bakteriális fertőzés miatt alakul ki a gyulladás, akkor a váladék gennyes lehet.

Gyerekeknél akár néhány óra alatt is változhat a fül állapota, így a reggel még panaszmentes páciens estére már gennyes középfülgyulladás miatt szenvedhet.
A középfülgyulladás kialakulhat akár egy nátha vagy mandulagyulladás következményeként is. Nem ritka, hogy a krónikus középfülgyulladás hátterében élelmiszerallergia áll (tej, búza, tojás).

Hogyan csökkenthető a középfülgyulladás fájdalma?

A középfülgyulladás jelentős fájdalmának csillapítására érdemes lehet kipróbálni néhány alternatív gyógymódot, eljárást. Mi segíthet ilyenkor? A fülre helyezett meleg párna, a forró só, az orrba csöpögtetett sóoldat, valamint a levegő párásítása.

Ám mindezek mellett a legfontosabb, ha a tünetek felismerésekor azonnal fül-orr-gégész szakorvoshoz forduljunk. Csakis ő tudja eldönteni, hogy a dobhártya felszúrásával szükséges-e könnyíteni a gyulladásos váladék elfolyásán, így megszüntetve a középfülgyulladás fájdalmát.

A középfülgyulladás kezelése

A megfázás kezelése

Ha egy gyermekről tudható, hogy hajlamos középfülgyulladás kialakulására, a legkisebb náthánál azonnal orrcseppet kell elkezdeni csöpögtetni, ezzel lelohasztható a duzzadt nyálkahártya és „kinyitható” a fülkürt, s megelőzhető a komolyabb gyulladás.

Tubus

Időnként annyira szűk a fülkürt, hogy szinte nem is jut át rajta a levegő, emiatt tartós hallásromlás lép fel. Ilyenkor valahogy levegőt kell bejuttatni a dobüregbe.

Ez egy tubus nevű eszközzel lehetséges, amely nem más, mint egy két végén gyűrűvel ellátott henger, amelyet a dobhártyába ültetnek. Ez elegendő levegőt juttat az üregbe, de apró mérete miatt a dobhártyarezgést nem zavarja, így a hallás rendeződik.

A tubus általában hónapokig marad a dobhártyában, majd magától kilökődik, de ezalatt a fülkürt gyógyulhat és újra átjárhatóvá válva biztosítja a dobüreg szellőzését.

Orrmandula-műtét

A duzzadt orrmandula is elzárhatja a fülkürt orrgarati nyílását. Ilyen esetben a megoldás az orrmandula-műtét.

Gyógyszerek

A korszerű, hatékony antibiotikumok és gyulladáscsökkentők egyre gyorsabban orvosolják a középfülgyulladást. Használatukkal többnyire megelőzhető a fülműtét vagy a fül felszúrása.

Fülműtét

Szerencsére csak ritkán fordul elő az, hogy a gennyes középfülgyulladás nem tud teljesen meggyógyulni, a középfül újra és újra begyullad. Ebben az esetben fülműtéttel gyógyítható a betegség.

A fül felszúrása

Egyre ritkábban használatos eljárás a fül felszúrása, amely során az orvos egy kis lándzsa segítségével megsebzi a dobhártyát, és így távozni tud a fájdalmat okozó genny a dobüregből.

A beavatkozás 1-2 másodpercig tart, és sajnos fájdalmas, de utána szinte azonnal megkönnyebbül a páciens, és antibiotikum szedése mellett hamar gyógyul. Néha a dobhártya magától átszakad és kiürül a genny, ezt fülfolyásként észleljük.

Fontos! Folyó fülbe az orvosi vizsgálat előtt szigorúan tilos bármit becsöpögtetni!

Arcüreggyulladás

Füldugulás

Hallójárat-gyulladás

Középfülgyulladás

Mandulagyulladás

Gégerák-szűrés laryngo-fiberoscoppal

Témában szakértő orvosaink

Nincs találat

A keresett oldal nem található. Próbálja meg finomítani a keresést vagy használja a fenti navigációt, hogy megtalálja a bejegyzést.

Kapcsolódó áraink

Fül-orr-gégészet
Szakorvosi vizit30 000 Ft
Szakorvosi kontroll vizit (3 hónapon belül)25 000 Ft
Szakorvosi telefonos konzultáció25 000 Ft
Szakorvosi kisvizit csak az orvos kérésére ismétlődő kontroll esetén21 000 Ft
Gégerák-szűrés laryngo-fiberoscoppal12 000 Ft
Receptírási díj - vizit nélkül csak visszatérő pácienseknek4 000 Ft