Itt a hideg, a sötétség, ami könnyen szorongáshoz, sőt akár depresszióhoz vezethet. Védd magad és a hangulatod mozgással!

A jó hangulat titka

A legtöbb ember ismeri a testmozgás pozitív hatásait, mégis kevesen tartanak ki mellette. Holott számos vizsgálat támasztja alá, hogy a hangulat javulása mérhető már közvetlenül a testgyakorlás után is. Ugyanakkor ebből a szempontból jelentős tényező, hogy olyan mozgást végezz, amely közel áll a habitusodhoz és nem haladja meg jelentősen a képességeidet.

Tudtad?

– 1969-ben dr. Morgan vizsgálatából kiderült, hogy a depressziós betegek közt az edzettebbek kevésbé súlyos tüneteket mutatnak.
– Egy 55.000 fős vizsgálat azt igazolta, hogy a rendszeres testedzés alacsonyabb szorongásszintet eredményez – függetlenül a társadalmi helyzettől, a nemtől és az életkortól.
– A kitartóan végzett sportnak még hosszú évek múlva is védőhatása van a hangulatzavarokkal szemben.
– A mozgás a konkrét depresszió ellen is hatékony, hiszen jelentősen képes csökkenteni a tüneteket, és ebben nem csupán a társaságnak és a motivációnak van szerepe, de a hormonoknak is.

Szerotonin és opiátok az agyban

Bármennyire is furcsa, a fizikai aktivitás valójában stresszt jelent a szervezetnek. Viszont ha sikerül beállítani a megfelelő intenzitást és gyakoriságot, az agy alkalmazkodik ehhez a visszatérő stresszhez és több olyan anyagot kezd termelni, amelyek részt vesznek a stresszválaszban – például noradrenalint és szerotonint. Ezek a hormonok pedig antidepresszáns hatásúak, vagyis a kitartóan végzett sport egyfajta természetes gyógyszernek tekinthető a hangulatzavarban.
Ugyancsak csökkentik a fájdalom- és fáradtságérzetet az opiátok, amelyek hiányát akkor is érezhetjük, ha rendszeres mozgás után kihagyjuk az edzéseket.

Mozogj közösségben!

A mozgás nem csak fizikai szinten véd. Aki sportol, az jelentős szociális előnyöket is élvez, hiszen a sportkörökben újabb ismerősökre tehet szert. Így a társaság támogatását is élvezheti az egészséges életmód megvalósításában.
Ugyanakkor, ha nem csupán a lelki vonatkozásokat, de a sport fizikai előnyeit is tekintetbe vesszük, elmondható, hogy itt már van különbség a könnyebb és a közepes intenzitású mozgásformák hatása között – az utóbbiak javára. Ha sikerül legalább heti 150 percet kardió mozgással töltenünk, többek közt csökken a vérnyomásunk, a koleszterinszintünk, a vércukorszintünk, megelőzhetjük a vastagbél-, emlő-, prosztata- és tüdőrákot, valamint jelentősen mérsékelhetjük a stressz következményeit.