Vállfájdalom

A vállfájdalom rányomja a bélyegét a mindennapokra, így hatékony kezelése jelentős életminőség javulást eredményezhet. A kezelésre számos lehetőség van attól függően, hogy komoly betegség áll a hátterében vagy “csupán” görcs, húzódás, feszülés, túlerőltetés.

A vállfájdalom okai

A felső végtag- és vállfájdalom okai lehetnek helyben kialakult elváltozások, vagy más terültekről kisugárzó fájdalom következményei. Életkorok szerint is különböző jellegzetes problémák állhatnak a háttérben.

20-30 éves kor közötti sportolóknál az úgynevezett elakadási szindrómák fordulnak elő a legnagyobb számban.

40-50 év között a leggyakoribb problémák az ízületek körül kialakult fokozódó meszesedések.

50 év felett többször fordul elő izomszakadás, amely szintén komoly vállfájdalom megjelenésével társul.

Helyi okok a vállfájdalom mögött

A helyi okok következtében kialakult vállfájdalom egyik jellegzetes tünete, hogy általában éjszaka súlyosbodik és az érintett oldalra fekve fokozódik.

Kisugárzó fájdalom

Kisugárzó fájdalmat is sokféle probléma okozhat, többek közt a nyaki gerinc kopásos elváltozása. Ekkor a vállfájdalom a fej mozgatásakor erősödik, főként akkor, ha a fejet az érintett oldal felé fordítjuk, vagy az ellenoldal felé billentjük.

Vállfájdalom ízületi kopás miatt

A váll környékén több ízület kopása okozhat fájdalmat. Ez a vállfájdalom jellemzően későbbi életkorban jelentkezik, de mivel a váll rendkívül kiterjedt mozgáspályán mozog, ezért a legkisebb sérülés is instabilitást, majd később kopást okozhat. A kopás legjellemzőbb tünete a vállízület mozgásának fokozatos beszűkülése.

Az egyik hatékony diagnosztizálási eszköz a röntgen, amely az ízületi felszínek eltűnését mutatja, csontnyúlványok kialakulásával és más krónikus elváltozásokkal. A gyulladáscsökkentők hatásosak a vállfájdalom kezelésében és a gyógytorna segíthet a mozgás visszanyerésében. Ha a vállfájdalom elviselhetetlenné válik, sor kerülhet vállprotézis behelyezésére.

Vállizom sérülés a vállfájdalom okaként

Az egyik legjellemzőbb vállizom sérülés a Rotátor köpeny sérülése. Ennek legjellemzőbb okai az idősödés (50 év felett kiugró növekedés tapasztalható), a sokszor ismétlődő extrém erőbehatás, és bizonyos biomechanikai faktor, amely az ízfelszínek közti nem megfelelő csúszómozgást jelenti.

A jellemző tünetek a karemelés közbeni fájdalom, az este jelentkező vállfájdalom, a mozgáskorlátozottság és az izomerő gyengülése. A váll esetében gyakori a ficam is, főleg ha magasra tartott karral végzünk valamilyen hirtelen mozdulatot.

A vállfájdalom megelőzése

Megelőzésképpen fontos a megfelelő, tudatos mozgás. Csak akkor ajánlatos a váll izmait erősen megmozgató sportba kezdeni – mint a tenisz, a kézi-, a röp- és a vízilabda – ha elég erősek az ott található izmok.

Ha ugyanis gyengék a vállízületet tartó izmok, a váll előrelóghat vagy leereszkedhet, jelentősen növelve így a sérülés veszélyét. A fájdalomcsillapítás módjairól és a hatékony gyógytorna lehetőségeiről szakemberrel ajánlott konzultálni.

A vállfájdalom kezelési lehetőségei

Az okok felderítése és a megfelelő kezelés, fájdalomcsillapítása módszer kiválasztása minden esetben szakorvos feladata. A gyógyszeres és egyéb konzervatív kezeléseken felül sok lehetőség van a vállfájdalom enyhítésére.

Az orvos javaslatára hatékony lehet a lökéshullám terápia, a hiarulonsavas injekciókúra és a szteroidmentes bioterápia és a tape szalagok felhelyezése. Ezekről az ortopédia szakrendelésen lehet tájékozódni.