Az őszi hónapok a legalkalmasabbak arra, hogy ellenőriztessük az anyajegyeinket, akár gyanús változásokat észlelünk, akár csak szűrésen szeretnénk részt venni.

A bőrünk emlékezik

A bőr minden napfényen töltött órát, illetve egyéb UV-sugárzás hatását megőrzi, és mintegy összeadva raktározza. Vagyis minden egyes napozással és leégéssel egyre növekszik a későbbi a bőrdaganatok kialakulásának esélye.
Ugyanakkor nem kell megijedni, ha nyaralás után változásokat tapasztalunk az anyajegyeinknél. Napozás során anyajegyek is sötétebbé válnak, és ahogyan a bőrszín kopik, úgy világosodhatnak is. Ráadásul a lebarnult bőrön nem csak sötétednek az anyajegyek, de a számuk is növekedhet, különösen azoknál, akiknek egyébként is sok anyajegyük volt.
Természetesen mindig forduljunk szakorvoshoz, ha gyanús változást észlelünk, hiszen az időben észlelt kóros folyamat diagnosztizálása életet menthet. Amennyiben csak szűrésen szeretnénk részt venni, javasolt egy-két hónapot várni napozás után. Ekkora a napsütötte szín már elhalványul, és korrektebb képet mutatnak az anyajegyek – az ideális időszak éppen az ősz.

A szolárium is provokál

A szoláriumokban használt UV-A tartományú fény szintén hatással van az anyajegyekre, és friss műtéti hegekkel is kerülni kell használatát. Az UV-A fény más esetben sem veszélytelen. Áthalad a bőr felső rétegein, és a mélyebb rétegekben okoz károsodást, a bőr idő előtti öregedését, a feszesség csökkenését okozza. A WHO, az Egészségügyi Világszervezet is arra törekszik, hogy 18 éves életkor alatt tiltsák be a szolárium használatát. Bebizonyosodott, hogy az UV-A fény legalább ugyanolyan mértékű károsodást okoz a bőrben, és ugyanakkora bőrrák kockázatot rejt magában, mint a napozás.
A szakemberek véleménye szerint a pigmentált anyajegyekkel rendelkezőknek a szoláriumozás extra fényterhelést jelent, amelyet érdemes elkerülni.

Anyajegyek mikroszkóp alatt

Évente egyszer mindenféleképpen érdemes anyajegyszűrésen részt venni, amely során a bőrgyógyász dermatoszkóppal megvizsgálja az anyajegyeket,
– Ez az eszköz tulajdonképpen egy tízszeres nagyítást biztosító, bőrre helyezett mikroszkóp. A hámnak azt a rétegét világítja meg, amely szabad szemmel nem jól látható, így minden részlet jobban észlelhetővé válik – ismerteti dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász. – Az anyajegyek közel 80 százalékánál elegendő is ez a fajta vizsgálat, ugyanis egy gyakorlott bőrgyógyász dermatoszkóp segítségével nagy biztonsággal meg tudja állapítani, hogy szükséges-e valamilyen további lépést tenni, vagy csupán jóindulatú pigmentációról van szó.

A számítógépes anyajegyszűrésnek és a fotókkal rögzített dokumentációnak elsősorban nem akkor van nagy jelentősége, amikor valakinek 6-8 problémamentes anyajegye van, hanem ha ötvennél több anyajegy van a bőrön, esetleg a családban volt már rosszindulatú daganatos betegség, akár festékes, akár más hámeredetű daganat. Ilyen körülmények között nagyon fontos tudni, melyik anyajegy változott és melyik az, amelyet el kell távolítani.

Minden változás gyanús!

A bőrön jelentkező anyajegyek többsége szabályos szélű, egyenletesen közép-, vagy sötétbarnán pigmentált. Mindenképpen bőrgyógyászhoz kell fordulni, ha az alábbi változásokat tapasztaljuk:
– Gyanús, ha megváltozik, egyenetlen lesz a színe. Különféle árnyalatú barna és fekete keveredik pirosas, fehéres, kékes, szürkés vagy rózsaszínes árnyalatokkal.
– Óvatosságra intő jel, ha megváltozik a határa, terjedni, nőni kezd a bőrfelszínen.
– A korábbi anyajegy mellett új anyajegy jelentkezik.
– Az anyajegy alakja aszimmetrikussá válik, vagy egy új, aszimmetrikus anyajegy jelenik meg.
– Megváltozik a felszíne, korábban lapos anyajegy kiemelkedik a bőrből, megvastagodik.
– Figyelmeztető jel a felmaródás vagy kisebesedés is, illetve az anyajegy vérzékenysége is ellenőrzést igényel.

Vincze doktornő szerint külön érdemes figyelni a „kakukktojásokra”, a többi anyajegytől méretben, színben eltérő, látszólag változást nem mutató foltokra is. A melanoma ugyanis csupán az esetek harmadában alakul ki korábbi anyajegyből, az esetek többségében az ép bőrfelszínen, újonnan jelentkezik, ezért fontos, hogy feltérképezzük a bőrünkön lévő anyajegyeket. Havonta egyszer átvizsgálva testfelületünket könnyedén észrevehetjük a változásokat, illetve az új növedékeket.

Mikor kell eltávolítani?

Általában bőrgyógyász véleményezi, mely anyajegyeket ajánlott vagy lehetséges eltávolítani. Ez akkor indokolt, ha pigmentszerkezete gyanúsnak tűnik, ha esztétikailag vagy az elhelyezkedése miatt zavaró – például öltözködésnél, borotválkozásnál gyakran megsérül vagy nagyon feltűnő.

Anyajegyek eltávolítása sebészeti módon, szikével történik, melyet szövettani vizsgálat követ. A lézerrel, cryosebészetileg eltávolított anyajegyek szövettani vizsgálata nem mindig egyszerű. A lézerrel történő vaporizálás (vagy a fagyasztás) esetén ugyanis nem lehet szövettant készíteni, így nem kapunk választ a legfontosabb kérdésre: volt-e a bőrképletben rosszindulatúságra utaló szöveti jel?
Ép széllel, egészben lézerrel is ki lehet metszeni az elváltozást. Ekkor – ha kellő távolságban vezetik a metszést és nem éri az anyajegy határát hőkárosodás -, korrekt szövettan is készülhet, de ennek az eljárásnak az a hátránya, hogy a seb bezárásánál a lézer által hőkárosított sebszéleket kell egyesíteni.
A rosszindulatúság gyanújával rendelkező elváltozások esetében onkodermatológus (bőrgyógyász, onkológus) tesz javaslatot a műtéti tervre. Mindehhez azonban elengedhetetlen az évenkénti anyajegyszűrés!

Sorban állás és beutaló nélkül, tapasztalt szakorvosokkal és asszisztensekkel várjuk, modern környezetben.

Jelentkezzen be hozzánk az alábbi telefonszámon: +36 (20) 554 1498

Springday Medical – Több mint 10 éve!

Bővebb információ a Bőrgyógyászat szakterületről IDE kattintva érhető el.