Nőgyógyászat

Terhesgondozás

 

TERHESGONDOZÁS

A várandósságra utaló első tünetek (menstruáció elmaradása, mellek feszülése, reggeli rosszullétek, émelygés, illatokra való érzékenység, fáradtság) felismerését követően, valamint az otthon elvégzett gyorsteszt pozitív eredménye esetén nőgyógyász szakorvos felkeresése is szükséges a terhesség megállapításához. 

Szakértelem és megbízhatóság

A Springday Medical Magánorvosi Központ terhesgondozása, a magánrendelések színvonalát egyesíti a szakértelemmel. 

Dr. Demjén László nőgyógyász főorvos a nőgyógyászat, gyermeknőgyógyászat mind a terhesgondozás és szülésvezetés terén jelentős tapasztalatokkal bír, ezen felül külön speciális tudással rendelkezik a gyermeknőgyógyászat, a menopauza tüneteinek kezelése, valamint a meddőség kivizsgálása és kezelése terén.

Több mint 10 éve várja pácienseit a Springday Medical Magánorvosi Központban!

A várandósság során a női szervezet számos változáson megy át, mivel ebben az időszakban két életet táplál. Az anya hormonháztartása, anyagcsere folyamatai, légzése és szívritmusa is alkalmazkodik az új élethelyzethez, melynek során előfordulhat a várandósság ideje alatt cukorbetegség, vagy pajzsmirigy probléma is. Ezek időbeni felismerése és kezelése elengedhetetlen a terhesség problémamentes lezajlásához.

Minden vizsgálat egy helyen

Egy helyen elérhető mindaz, amire a kismamáknak szükségük van:

  • nőgyógyászati ultrahang vizsgálat
  • komplex labor vizsgálatok
  • szükséges szakorvosi konzíliumok
  • CTG vizsgálat

Igény esetén dietetikus is segítik terhesgondozás folyamatát.

Bejelentkezés és érdeklődés:

+36 (20) 554 1498

+36 (20) 254 1350

Biztonság és kényelem

A Springday Medical szakorvosai és képzett asszisztensei mindent megtesznek azért, hogy a terhesgondozás folyamata a lehető legnagyobb kényelemben és biztonságban történjen meg.

A kismamáknak a 9 hónap alatt rengeteg testi és lelki változással kell szembe nézniük, éppen ezért a terhesgondozás jelentős szereppel bír. Végig követi a várandósság szakaszait, a kismama és a magzat egészségét. A terhesgondozáson való igazolt részvétel a gyermek után járó támogatások alapjául szolgál.

 Az ultrahangvizsgálatok fontossága

Az ultrahangvizsgálat a terhesgondozás egyik legfontosabb, legmegbízhatóbb eszköze. Ugyanis akkortól tekinthetünk egy terhességet bizonyítottnak, amikor sikerül kimutatni a baba szívműködését ultrahang vizsgálattal.

Ez az igazoló vizsgálat – csak úgy, mint a nőgyógyászati ultrahangvizsgálatok általában – hüvelyi ultrahangeszközzel történik, ugyanis ez sokkal értékelhetőbb eredményt ad a kismedencében zajló folyamatokról, mint a hasfalon keresztül történő vizsgálat. Ezért a has felől általában csak a 12. terhességi hét után vizsgálnak, ekkorra ugyanis a méh és a benne fejlődő magzat már elég nagy ehhez.

A terhesség alatt ultrahangvizsgálatot – a terhességet megállapító vizsgálaton kívül, komplikációmentes esetekben a terhesség bizonyos szakaszaiban végzünk:

  • 11–13. héten
  • 16–20. héten
  • 28–30. héten
  • hetet követően

Az esetleges rendellenességek felismerése szempontjából ezek közül kiemelendőek a genetikai szűrő céllal is végzett 11–13., valamint a 16–20. heti vizsgálatok.

Kiegészítő vizsgálatok

A terhesség számos olyan lelki, testi problémát vethet fel, amelyek megoldásához szakértő segítségre is szükség lehet. A leggyakrabban jelentkező nehézségek kezelését központunkban számos szakorvos együttes munkája teszi lehetővé.

Gasztroenterológus, érsebész, kardiológus, diabetológus foglalkozik többek közt az alábbi betegségekkel:

Reflux

A várandósság növeli az esélyt, hogy a gyomortartalom visszajusson a nyelőcsőbe, sőt, akár a garatba, szájüregbe is felkerüljön.

Az éjszakai saváttörésnek nevezett jelenség nemcsak a pihenést zavarja meg, de veszélyes lehet, ha a folyadék a légcsőbe és a tüdőbe jutva visszatérő tüdőgyulladást és hörghurutot okoz. Mindezek elkerülése végett a szakorvos savlekötőket és életmód változtatást javasolhat.

Visszerek

Az első trimeszter idején főként a hormonális hatások, később pedig a növekvő testsúly következtében változik meg a vénás keringés – ezek pedig elősegítik a visszerek kialakulását. A láthatóan növekvő ereken kívül jelentkezhet például a lábdagadás, a láb feszülése, fájdalom, nehézláb-érzés, és súlyos esetekben felületes visszérgyulladás is kialakulhat.

Mivel a terhesség hétről hétre megnöveli a mélyvénás trombózis kialakulásának esélyét, fontos, hogy terhességi visszeresség esetén a kismama mihamarabb szakszerű tanácsokat kapjon a kezeléssel és a szövődmények megelőzésével kapcsolatban.

Terhességi cukorbetegség

Azoknak a nőknek, akik terhességi cukorbetegséggel küzdenek, jelentősen megnő az esélyük egy későbbi 2-es típusú diabétesz kialakulására. Ráadásul ez az állapot, a terhesség hétről hétre változhat, és később komoly következményekkel járhat, szövődményeket és akár szülési komplikációkat is okozhat.

(A gesztációs diabétesz miatt nagyobb súlyú babák gyakrabban elakadnak szüléskor, és gyakrabban fordul elő császármetszés is.) Éppen ezért elengedhetetlen, hogy a terhességi cukorbetegséget megelőzzük, illetve szakorvosi felügyelettel kövessük végig.

Terhességi magas vérnyomás

A terhességi hipertóniát nem szabad félvállról venni, hiszen nem csak a mama, de a magzat egészségét is veszélyezteti azáltal, hogy rontja a méhlepény vérellátását.

A romló magzati vér- és oxigénellátás mellett károsodhat az anya mája, a vesék és az agy. Éppen ezért a probléma gondos kezelést igényel. Mivel a tünetkomplexum idejében felismerendő, így trimeszterenként panaszmentesség esetén is célszerű belgyógyászati szűrővizsgálatot: vizelet és vérnyomás ellenőrzést végeztetni.

A megfelelő életmódbeli, vagy szükség esetén gyógyszeres kezeléssel nemcsak a magzati károsodás védhető ki, hanem az olykor súlyos, életveszélyes anyai szövődmények is, mint például azok a rángógörcs-rohamok, amelyek akár életveszélybe is sodorhatják a kismamát és a magzatot.

A Springday Medical Magánorvosi Központban biztonságban és kényelmesen vehet részt a terhesgondozáson.

Bejelentkezés és érdeklődés:

+36 (20) 554 1498

+36 (20) 254 1350

Springday Medical – Több mint 10 éve!

Gyermeknőgyógyász

Menopauza

Terhesgondozás

Témában szakértő orvosaink

Kapcsolódó áraink

Nőgyógyászat
Szakorvosi vizit 30 000 Ft
Szakorvosi kontroll vizit (3 hónapon belül)25 000 Ft
Szakorvosi kisvizit - csak az orvos kérésére ismétlõdõ kontroll esetén21 000 Ft
Szakorvosi vizit - terhesgondozás40 000 Ft
Nőgyógyászati szűrés (vizit, emlővizsgálat, méhnyak-rákszűrés, hüvelyi vagy kismedencei ultrahang)39 000 Ft
Receptírási díj - vizit nélkül csak visszatérő pácienseknek4 000 Ft
Beavatkozások, vizsgálatok
CTG vizsgálat15 000 Ft
Nőgyógyászati ultrahang vizsgálat (hasi vagy hüvelyi) csak vizit keretén belül10 000 Ft
Szülészeti ultrahang vizsgálat (hasi vagy hüvelyi) csak vizit keretén belül10 000 Ft
Méhnyak-rákszűrés4 000 Ft
További szűrővizsgálatok
HPV szűrés Full Spectrum17 000 Ft
Baktérium tenyésztés és rezisztencia vizsgálat8 600 Ft
Gomba tenyésztés11 000 Ft
Nemi betegség szűrés STD 4-es panel (cervicitis, urethritis) - (Chlamydia tr., Neisseria g., Mycoplasma g., Ureaplasma urealyticum/parvum)22 000 Ft
Nemi betegség szűrés STD 3-as panel (Vaginitis, Vaginosis)-(Gardnerella vaginalis, Trichomonas vaginalis, Atopobium vaginae)16 000 Ft
Nemi betegség szűrés STD 2-es panel (Genitalis ulcus) (Herpes simplex vírus, Treponema pallidum)13 000 Ft
STD szűrés darabonként7 000 Ft
Egy vizit tartalma: Anamnézis felvétele, kórtörténet átbeszélése, eddigi leletek értékelése, fizikális vizsgálat, szükséges vizsgálatok kiírása, konzíliumok kérése, terápiás és életviteli javaslat, receptírás. A vizit idõtartama: 15-30 perc