Pajzsmirigy túlműködés

Ma Magyarországon a lakosság 10-15 százalékánál mutatható ki pajzsmirigy rendellenesség – többek közt pajzsmirigy túlműködés -, közöttük is különösen magas, mintegy 75-80 százalék a nők aránya. A betegség diagnosztizálása után azonban a betegség jól kezelhető.

Pajzsmirigy túlműködés: endokrinológiai probléma

A pajzsmirigy betegségek – így a pajzsmirigy túlműködés – kezelését endokrinológus végzi. A diagnózis felállításában fontos mutató a vérvizsgálati lelet. A laborleletek közül kiemelt jelentőséggel bír az ún. TSH (thyrotropin hormon) érték, melynek normálistól eltérő mértéke pajzsmirigy betegségre utalhat.

Fontos felhívnunk a figyelmet, hogy a TSH érték egyénenként, sőt vizsgálatonként is eltéréseket mutathat, éppen ezért nem csak a tüneteket, hanem az egész embert vizsgálva kell megközelíteni a háttérben álló okok feltárását.

A pajzsmirigy túlműködés tünetei

A pajzsmirigy túlműködés leggyakoribb formája a Basedow-kór, amely egy főleg nőket érintő autoimmun betegség, és a pajzsmirigy meg-nagyobbodásával (golyva), valamint a hormonszint hirtelen megemelkedésével jár. A szem kidülledése, izmainak duzzadása és kettős látás kísérheti.

A pajzsmirigy túlműködés gyakori tünete még a gyors mozgás, beszéd és gondolkodás, szapora pulzus, ingerlékenység, idegesség és álmatlanság, jó étvágy mellett fogyás, hasmenés, izzadás, csökkent meleg tűrés, valamint a meleg nedves bőr.

A túl sok pajzsmirigyhormon nőknél cikluszavart okoz, férfiaknál csökkenti a spermaképződést, így meddőséghez vezethet.

A pajzsmirigy túlműködés diagnózisának felállítása

Az endokrinológiai vizsgálatra érkező páciensek első körben részletesen kikérdezésre alapul, amely során egyaránt körbejárjuk az örökletes betegségek témakörét épp úgy, mint a beteg életében bekövetkezett nagyobb változásokat, például stresszhelyzeteket, melyek szerepet játszhattak a panaszok megjelenésében.

Amennyiben betegség, például pajzsmirigy túlműködés gyanúja merül fel, következő lépés az ultrahangos pajzsmirigy vizsgálat, melyből feltérképezhetők a pajzsmirigy alaki elváltozásai:megnagyobbodása, vagy göbök jelenléte. Ezzel egy időben vérvizsgálattal ellenőrizni kell a szükséges hormonszinteket, immunológiai mutatókat, majd a vizsgálati eredmények és a beteg panaszainak függvényében döntés születik a további vizsgálatokról, vagy kezelés összeállításáról.

A későbbi konzultációk során, a beteg tapasztalatait is figyelembe véve folytatjuk, vagy módosítjuk a terápiát.

A pajzsmirigy önvizsgálat lépései

A megelőzés fontos része a rendszeres önvizsgálat, melynek segítségével az elváltozások korai stádiumban észlelhetők.

1. Álljunk szemben egy tükör elé.
2. Egyenesítsük ki a nyak hátsó részét.
3. Igyunk egy korty vizet.
4. Eközben figyeljük meg a nyak méretének változását. (az ádámcsutka alatti részen, a kulcscsont felett)
5. Az ezen a területen észlelt bármilyen megnagyobbodás, vagy daganat rendellenességet jelezhet.
A pajzsmirigy túlműködés kezelési lehetőségei
A pajzsmirigy túlműködés kezelése minden esetben a kiváltó ok függvénye. Lehetséges megoldások:
Gyógyszeres kezelés: a pajzsmirigy túlműködés gátlását vagy a kiesett működés pótlását, az immunfolyamatok gyógyítását szolgálja.

Izotópos terápia

A pajzsmirigy túlműködés és megnagyobbodás kezelését szolgálja, de előnyös lehet a megnagyobbodott göbös golyva kezelésére is. Előnye, hogy fájdalommentes, ismételhető és daganatos betegséget az alkalmazott dózisokban bizonyítottan nem vált ki.

Műtét

Az esetek kicsiny hányadában szükséges: rosszindulatú daganat gyanúja vagy hatalmas („elhanyagolt”) pajzsmirigy esetében.