Endokrinológia

Pajzsmirigy túlműködés

<< Vissza

Ma Magyarországon a lakosság 10-15 százalékánál mutatható ki pajzsmirigy rendellenesség – többek közt pajzsmirigy túlműködés -, közöttük is különösen magas, mintegy 75-80 százalék a nők aránya. A betegség diagnosztizálása után azonban a betegség jól kezelhető.

Pajzsmirigy túlműködés: endokrinológiai probléma

A pajzsmirigy betegségek – így a pajzsmirigy túlműködés – kezelését endokrinológus végzi. A diagnózis felállításában fontos mutató a vérvizsgálati lelet. A laborleletek közül kiemelt jelentőséggel bír az ún. TSH (thyrotropin hormon) érték, melynek normálistól eltérő mértéke pajzsmirigy betegségre utalhat.

Fontos felhívnunk a figyelmet, hogy a TSH érték egyénenként, sőt vizsgálatonként is eltéréseket mutathat, éppen ezért nem csak a tüneteket, hanem az egész embert vizsgálva kell megközelíteni a háttérben álló okok feltárását.

A pajzsmirigy túlműködés tünetei

A pajzsmirigy túlműködés leggyakoribb formája a Basedow-kór, amely egy főleg nőket érintő autoimmun betegség, és a pajzsmirigy meg-nagyobbodásával (golyva), valamint a hormonszint hirtelen megemelkedésével jár. A szem kidülledése, izmainak duzzadása és kettős látás kísérheti.

A pajzsmirigy túlműködés gyakori tünete még a gyors mozgás, beszéd és gondolkodás, szapora pulzus, ingerlékenység, idegesség és álmatlanság, jó étvágy mellett fogyás, hasmenés, izzadás, csökkent meleg tűrés, valamint a meleg nedves bőr.

A túl sok pajzsmirigyhormon nőknél cikluszavart okoz, férfiaknál csökkenti a spermaképződést, így meddőséghez vezethet.

A pajzsmirigy túlműködés diagnózisának felállítása

Az endokrinológiai vizsgálatra érkező páciensek első körben részletesen kikérdezésre alapul, amely során egyaránt körbejárjuk az örökletes betegségek témakörét épp úgy, mint a beteg életében bekövetkezett nagyobb változásokat, például stresszhelyzeteket, melyek szerepet játszhattak a panaszok megjelenésében.

Amennyiben betegség, például pajzsmirigy túlműködés gyanúja merül fel, következő lépés az ultrahangos pajzsmirigy vizsgálat, melyből feltérképezhetők a pajzsmirigy alaki elváltozásai:megnagyobbodása, vagy göbök jelenléte. Ezzel egy időben vérvizsgálattal ellenőrizni kell a szükséges hormonszinteket, immunológiai mutatókat, majd a vizsgálati eredmények és a beteg panaszainak függvényében döntés születik a további vizsgálatokról, vagy kezelés összeállításáról.

A későbbi konzultációk során, a beteg tapasztalatait is figyelembe véve folytatjuk, vagy módosítjuk a terápiát.

A pajzsmirigy önvizsgálat lépései

A megelőzés fontos része a rendszeres önvizsgálat, melynek segítségével az elváltozások korai stádiumban észlelhetők.

1. Álljunk szemben egy tükör elé.
2. Egyenesítsük ki a nyak hátsó részét.
3. Igyunk egy korty vizet.
4. Eközben figyeljük meg a nyak méretének változását. (az ádámcsutka alatti részen, a kulcscsont felett)
5. Az ezen a területen észlelt bármilyen megnagyobbodás, vagy daganat rendellenességet jelezhet.
A pajzsmirigy túlműködés kezelési lehetőségei
A pajzsmirigy túlműködés kezelése minden esetben a kiváltó ok függvénye. Lehetséges megoldások:
Gyógyszeres kezelés: a pajzsmirigy túlműködés gátlását vagy a kiesett működés pótlását, az immunfolyamatok gyógyítását szolgálja.

Izotópos terápia

A pajzsmirigy túlműködés és megnagyobbodás kezelését szolgálja, de előnyös lehet a megnagyobbodott göbös golyva kezelésére is. Előnye, hogy fájdalommentes, ismételhető és daganatos betegséget az alkalmazott dózisokban bizonyítottan nem vált ki.

Műtét

Az esetek kicsiny hányadában szükséges: rosszindulatú daganat gyanúja vagy hatalmas („elhanyagolt”) pajzsmirigy esetében.

Pajzsmirigy alulműködés

Pajzsmirigy túlműködés

PCOS / policisztás ovárium szindróma

Kapcsolódó áraink

Endokrinológia
Szakorvosi vizit30 000 Ft
Szakorvosi kontroll vizit (3 hónapon belül)25 000 Ft
Szakorvosi kisvizit csak az orvos kérésére ismétlődő kontroll esetén 21 000 Ft
Szakorvosi telefonos konzultáció25 000 Ft
Aspirációs citológia55 000 Ft
Receptírási díj - vizit nélkül csak visszatérõ pácienseknek4 000 Ft
Egy vizit tartalma: Anamnézis felvétele, kórtörténet átbeszélése, eddigi leletek értékelése, fizikális vizsgálat, szükséges vizsgálatok kiírása, konzíliumok kérése, terápiás és életviteli javaslat, receptírás. A vizit idõtartama: 15-30 perc