Érsebészet

Érszűkület

Hazánk a szív- és érrendszeri betegek számában az élmezőnyhöz tartozik, és a helyzet javításához mind az orvosi kezelés, mind a valódi életmódváltás szükséges. Ha ugyanis nem változtatunk, az elhanyagolt érszűkület fekélyhez, infarktushoz vagy stroke-hoz is vezethet!

Az érszűkület rizikófaktorai

Az érszűkület oka az alsó végtagokat friss vérrel ellátó verőerek, az artériák falának elmeszesedése, szűkülete. Ezek az erek az egész testünket behálózó érrendszer részei, ezért betegségük estén más szervek, például a szív, vagy az agy ereinek érintettségére is számítani lehet.

A későn felismert, vagy elhanyagolt érszűkület súlyos következményekkel járhat, amelyek kezelése nehezebb, megelőzni viszont hatékonyan lehetett volna őket. A betegségre hajlamosító fő tényezők a dohányzás, a cukorbetegség, az elhízás, a magas vérnyomás, a magas a vérzsír- és húgysavszint, a mozgásszegény életmód.

A változáshoz az orvosok felvilágosító tevékenységén kívül nagyon fontos, hogy a lakosság részéről is tovább növekedjen az igény arra, hogy saját életvitelükben felismerjék az érbetegségekre hajlamosító elemeket, az érszűkület tüneteit és időben segítségért forduljanak ezek megoldására.

Bár a genetikai hajlamot nem lehet kivédeni, megfelelő életmóddal és rendszeres szűréssel sokat tehetünk az érszűkület és szövődményeinek kivédéséért.

A koleszterinszint és az érszűkület összefüggése

Ha a vérzsírokat ultracentrifugálással szétválasztjuk, két frakciót kapunk: az alacsony sűrűségűt (low density), és a magas sűrűségűt (high density). Ezek koleszterinnel képzett vegyületei egy meghatározott koncentrációban keringenek a vérben, azonban ha a szintjük akár külső-, akár belső okokból kórossá válik, ez fokozza az atherotrombózisnek nevezett elváltozások előfordulásának rizikóját.(Ebbe a jelenségcsoportba a szívinfarktus, a stroke és végtagi érszűkület tartozik.)

A káros koleszterin (LDL) szintje és az érszűkület, a szív-érrendszeri betegségek különösen szorosan összefüggnek egymással. Ha a vérben túl sok LDL-koleszterin halmozódik fel, és a szervezet nem képes lebontani, az artériák falában rakódik le.

A tartósan fennálló magas vérzsírszint miatt az érfalakon ásványi anyagokból, zsírból álló lerakódások (plakkok) alakulnak ki, melyek csökkentik az erek rugalmasságát, szűkítik az átmérőt.

Mindez ahhoz vezet, hogy az erek egyre kevésbé képesek a megfelelő vérmennyiséget átengedni, ami miatt a környező sejtek kevesebb oxigént kapnak, és a szervek működése alapvetően károsodhat.

Végzetes esetben az ér elzáródhat, ami szövetelhaláshoz vezet. Sok esetben – és elsősorban a szív ereiben – a növekvő plakk berepedhet és ekkor pillanatok alatt nagyszámú vérlemezke csapzódik ki egy igen gyors, bonyolult mechanizmus során és azonnal elzárhatja az artériát.

Ily módon szoros a kapcsolat a magas vérzsírszintek és a véralvadás jelensége között. A nikotin és a dohányzás egyéb „melléktermékei” pedig éppen fokozzák ezt az összecsapzódási hajlamot. Az okozott probléma jellege attól függ, hogy milyen fokú érszűkület alakul ki, és mely eret (ereket) érinti.

Az érszűkület súlyos következmények elkerülhetők

A fel nem ismert érbetegség, az érszűkület az érrendszer bármely részében problémát okozhat. Amennyiben az alsó végtagot hanyagoljuk el, fekélyesedés kezdődhet, amelyet végső esetben amputáció követhet.

Emellett kezeletlen érbetegség, érszűkület esetén nagy a kockázata a szívinfarktusnak, az agyi keringési zavarok miatt beállt bénulásnak, stroke kialakulásának.

Pontos statisztikák igazolják, hogy a perifériás érelzáródást hány évvel követi – szinte szabályszerűen – az infarktus és/vagy a stroke. Hasonlóképpen meghatározott idő után követi az első infarktust vagy stroke-ot a perifériás erek elzáródása. Ezért hívjuk ezt sokér-betegségnek. Mindig generalizált érbetegségről van szó, csak a lánc mindig a leggyengébb pontján szakad el és kialakulnak az aktuális klinikai tünetek.

Kutatások során az is kiderült, hogy már a legenyhébb fokú érszűkület betegségben szenvedőkben is 2-3-szor több infarktus és stroke fordult elő. Az életmód orvoslás és a megfelelő gyógyszerelés együtt nagyfokú javulást eredményezhet, akár egy közepesen súlyos érszűkület esetében is.

Azonban az értágító és vérlemezke-gátló gyógyszeres terápia önmagában nem elég, a beteg részéről komoly lelkierő szükséges a dohányzás azonnali elhagyásához, életmód változtatáshoz, a megtett lépéseket pedig az orvosnak rendszeres ellenőriznie kell.

Szkleroterápia

Érszűkület

Seprűvéna

Témában szakértő orvosaink

Kapcsolódó áraink

Érsebészet
Szakorvos vizit30 000 Ft
Szakorvosi kontroll vizit (3 hónapon belül)25 000 Ft
Mélyvénás ultrahang vizsgálat (Duplex doppler)12 000 Ft
Doppler keringésvizsgálat7 000 Ft
Receptírási díj - vizit nélkül csak visszatérő pácienseknek4 000 Ft
Vizsgálatok, beavatkozások
Visszerek szklerotizálása ampullánként24 000 Ft
Nagy vénák ultrahangvezérelt habszklerotizálása ampullánként30 000 Ft
Anyajegy eltávolítás 1 darab 55 000 Ft
Anyajegy eltávolítás a 2. darabtól 35 000 Ft
Kisműtét30 000 Ft
Bőrbiopszia - szövettani vizsgálat nélkül20 000 Ft
Varratszedés0 Ft
Szövettan18 000 Ft
Egy vizit tartalma: Anamnézis felvétele, kórtörténet átbeszélése, eddigi leletek értékelése, fizikális vizsgálat, szükséges vizsgálatok kiírása, konzíliumok kérése, terápiás és életviteli javaslat, receptírás. A vizit idõtartama: 20-30 perc