A legszebb vakációt is beárnyékolhatja a fájdalom, legyen az krónikus vagy akut. Léteznek azonban olyan fájdalomcsillapító technikák, amelyek már egyetlen alkalom után is jelentős javulást eredményezhetnek és hosszútávon akár visszanyerhetjük a felszabadult mozgás élményét is. Dr. Pál Mónika a Springday Medical reumatológus szakorvosa ezeket a módszereket összegezte.

Taping technika

A kinesiotape módszer arra a felismerésre épül, hogy a fájdalom sokszor az izmokat és az ízületeket körülvevő szövetek működési zavaraiból fakad. A technika egy speciális elasztikus szalagok felhelyezését jelenti, amelyek normalizálják az izomműködést, csökkentik az ödémákat és támogatják az inakat, szalagokat. Ezen kívül beindítják az öngyógyító folyamatokat és hatékonyan csökkentik a fájdalmat. A szakember által, a pontos anatómiai ismeretekkel felhelyezett tape hatására a bőr és a szövetek fellazulnak. Ennek köszönhetően a sérült szöveteknek több helyük lesz: a nyirokfolyadék áramlása könnyebbé válik, és a fájdalomreceptorokra nehezedő nyomás is csökken.

Mire alkalmas?

Kiváló hatású sportsérülések, például rándulás, húzódás, izomsérülések és részleges szakadás esetén, hiszen a fájdalomcsillapításon kívül még a gyógyulási időszakot is képes lerövidíteni. Beválik tenisz- és golfkönyök esetében, a csukló és a kéz gyógyításakor, a derék- és háti fájdalmaknál, térdproblémáknál, izom- és ízületi fájdalmak esetén. Már egy alkalom is elegendő lehet a gyógyuláshoz, összetettebb problémáknál a folyamatos javulás érdekében azonban több (két-három) ismétlésre is szükség lehet, akár konzervatív kezelések kiegészítéseként is.

Fájdalomcsillapítás hiarulonsavval

A térdfájdalom leggyakoribb oka az ízületek kopása, vagyis az osteoarthritis. Amikor a porc elvékonyodik, a csontok dörzsölni kezdik az ízületek szélét, ami egyre súlyosbodó fájdalommal jár. A korai tünetek közé tartozik még a reggeli vagy fizikai megterhelést követően jelentkező merevség, ami általában egy órán belül oldódik.

Ha beindult a porckopás folyamata, az életmódváltás mindenféleképpen szükséges, hiszen a testsúly normalizálása, a megfelelő mozgásprogram és a tablettás kezelések is befolyásolják a porc állapotát. Ezen kívül egyrészt meg kell óvni a maradék állományt, másrészt hatékonyan kell csillapítani a kialakult fájdalmat. Ennek egyik legbiztosabb módja ha hiarulonsavas szert juttatnak az ízületi résbe, amely „megolajozza” az ízületet és tompítja a felszínét ért lökéseket

Mire alkalmas?

Az egyéb eljárásokkal eredménytelenül kezelt enyhe és középsúlyos ízületi kopásoknál érhető el a legjobb eredményt. A súlyos térdízületi, illetve súlyos ízületi kopásoknál ez a kezelés szerényebb eredménnyel jár, mégis gyakran fél évig jelentős javulást hozhat. A kúra 1-3 darab, hetente elosztva beadott injekciót tartalmaz. A hatás fokozatosan adódik össze, így akár 6-8 nyolc hónapig rendkívüli mértékben megjavíthatja az ízület terhelhetőségét.

Jelentkezzen be reumatológiai szakrendelésünkre!

Online időpontfoglalás

Fájdalomterápia lökéshullámmal

Az állandó mozgásszervi fájdalom, a porckopás, a mozgásbeszűkülés, az értékelési zavarok mögött az úgynevezett triggerpontok is meghúzódhatnak. Triggereknek nevezzük a tartósan megvastagodott és megrövidült izmokat, amelyek eredője lehet például a lumbago, egy sportbaleset, vagy a túlzott terhelés.

A lökéshullám terápia ezeket a triggereket oldja, élénkíti a vérkeringést és az anyagcserét, és nem csak a fájdalmat csökkenti, de a valódi okot is megszüntetheti a sérült szövetek fokozatos regenerálásával. A kezelés során nagy energiájú lökéshullámot juttatunk a kijelölt helyre, amely enyhe fájdalommal járhat, de az eredmények magukért beszélnek- ismerteti Dr. Pál Mónika, a Springday Medical reumatológus szakorvosa.

Mire alkalmas?

A módszert alkalmazzák háti- és nyaki feszültség, gerinc eredetű fájdalmak, tépd-, csípő-, könyökfájdalmak, vállba-, karba sugárzó fájdalmak, meszes váll, sportsérülés esetén, de beválhat sarki és talpi eredetű panaszok, sőt, a szédülés, fejfájás, fülzúgás bizonyos formáinál is. A terápia eredményessége már néhány kezelés után érezhető, de a teljes kúrához 2-6 kezelésre is szükség lehet.