A napszemüveget érdemes szaküzletből beszerezni és egy kicsivel több pénzt rászánni. A nagyon olcsó, utcán árult napszemüvegeken sokszor nincs is UV-szűrő, csak egy kicsit színezett a lencséjük. Ez azért veszélyes, mert viselésükkor a pupilla kitágul, így viszont a szem több káros UV sugárzást fogad be.

Számít a lencse színe?

A színezésnek a védelem szempontjából nincs jelentősége, azonban szín- és kontrasztérzékelés, a látásélesség szempontjából viszont van.

  • A zöld lencse biztosítja a legjobb színlátást.
  • A barna színű lencsével kontrasztosabbá válik a látás.
  • A sárga szín jó képélességet biztosít.
  • A kék szín jól ellensúlyozza a vakító fehérséget, ami inkább a hófedte tájakon biztosít előnyt.

A túlzott UV sugárzás számos szemészeti probléma kialakulását segítheti elő. Káros hatásai az évek során összeadódnak, a károsodás pedig lassan, észrevétlenül jelenik meg. A komolyabb szemészeti betegségek elkerülése és az állapot romlásának megfékezése miatt, minden szokatlan tünettel érdemes szakorvoshoz fordulni, illetve évente részt venni egy szemészeti szűrésen.

A rendszeres szemészeti vizsgálat kiemelt fontosságú, hiszen az időben felfedezett betegségek kezelésével megelőzhetők a későbbi, súlyosabb szövődmények is.

A Springday Medical Magánorvosi Központban dr. Jánosházi Eszter szemész szakorvos kitűnő és pontos szemészeti ellátással várja a pácienseket rendelésein.

Jelentkezzen be szemészeti szakorvosi vizitre online!

Online időpontfoglalás

Milyen az ideális forma?

Érdemes átgondolni a vásárlás előtt azt, hogy milyen célra szeretnénk majd használni a napszemüveget. Mindennapi használatra választhatunk a kisebb formáktól kezdve, a klasszikuson át, akár extrém nagy méretű napszemüveget is. Az adott keret rendelkezhet akár vékony-, akár vastag szárral is, egy a fontos, hogy olyat válasszunk amely számunkra a legkomfortosabb, jól illeszkedik arcunkhoz. Lehetőleg olyan méretet válasszunk, amely minél jobban lefedi a szemünk körüli részeket is.

Ha sportoláshoz választunk napszemüveget, törekedjünk arra, hogy a napszemüveg kerete strapabíró legyen, az izzadtságnak jól ellenálljon, kényelmesen illeszkedjen arcunkhoz.

Kinek érdemes fokozottan figyelni a megfelelő napszemüveg viselésére?

  • Csecsemők, kisgyerekek

Már a babákat is érdemes hozzászoktatni a napszemüveghez, mivel az ő szemlencséjük még nem képes annyi UV-sugárzás kiszűrésére, és így később is természetes lesz számukra a viselet.

  • Szemműtéten átesett páciensek

Bármilyen típusú szemműtét után kiemelten fontos a szem védelme, ezért a frissen műtött betegeknek minden időjárási körülmény közt ajánlott a valódi UV-szűrős napszemüveg viselése.

  • Szürkehályog betegek

A súlyos látásromlások közel felének hátterében a cataracta (szürkehályog) nevű betegség húzódik meg. Számos vizsgálat igazolta már a napfény és a szürkehályog kialakulásának kapcsolatát, így megelőzésképpen és a kezelés részeként is fontos a szemvédelem.

  • Bizonyos gyógyszereket szedők

Egyes gyógyszerek (például fogamzásgátlók, vízhajtók, néhány antibiotikum és egyes nyugtatók) fokozzák a napfény hatására kialakuló szem- vagy látáskárosodás veszélyét.

A fent említetteken túl, mindenki számára fontos a megbízható fényvédelem, hogy sokáig megőrizhessük szemünk világát!

Jelentkezzen be szemészeti szakorvosi vizitre online!

Online időpontfoglalás

Springday Medical – Célunk Ön és családja egészsége!