Lüktet, nyilall vagy hasogat a feje? Dr. Vida Zsuzsanna, a Springday Medical neurológusa a fejfájás típusait, okait és a kezelési lehetőségeket vette sorra.

A legegyszerűbb okok

A fejfájásnak a legtöbb esetben nagyon egyszerű okai vannak: nem ittunk megfelelő mennyiségű vizet, nem szellőztettük ki a szobát, vagy túlságosan megerőltettük a szemünk a neonfényben, a számítógép monitorja előtt. Netán túl alacsonyra van állítva a szék, ami a vállöv és a nyak izmainak görcsét okozza.
Ezért ha megfájdul a fejünk, első körben érdemes fél liter vizet meginni, természetes fényt használni a munkához, és megmozgatni a tagjainkat. Amennyiben a probléma tartósan fennáll, érdemes utánajárni az okoknak.

A fejfájás kiváltó oka ugyanis sok minden lehet, a fent említetteken kívül bizonyos ételek is – leggyakrabban a csokoládé, az alkohol és az érett sajt, a sós lében pácolt, illetve füstölt fogások, az édesítőszerek és tartósítószerek. A koffein fogyasztására egyesek fejfájással válaszolnak, másoknak épp attól múlik el.

Ha sűrűn megkeseríti életünket a fejfájás, érdemes kivizsgáltatni, mert sokszor súlyos betegségek első, vagy jellemző tünete is lehet. Ehhez vezessünk fejfájásnaplót, amibe lejegyezzük a fájdalom jellegét, időtartamát, gyakoriságát. Ebből az orvos már sok mindenre következtethet.

Fejfájás típusok

 • Migrén
  Többnyire féloldali, lüktető fájdalom, de jelentkezhet a homlok- és halántéktájékon is. Az erős fény, zaj, szagok tovább fokozzák a fájdalom erősségét. Nemritkán egyéb tünetek is kísérik: hányinger, hányás, szapora szívdobogás. A roham néhány vagy sok órán át is tarthat és akár hetente többször is jelentkezhet. Előfordulása nők között kb. 25%-os, a férfiak között 17%-os. Migrént kiváltó tényező lehet az időjárás változás, fényingerek, menstruáció, túl kevés alvás, lelki megterhelés, fokozott felelősségérzet, gondok, túlhajszoltság, fogamzásgátlók szedése.
 • Tenziós fejfájás
  A leggyakoribb visszatérő fejfájásforma. Legtöbbször az egész fejre kiterjed, és nyomó-szorító, néha lüktető fájdalommal jár, amely a homlok, halánték vagy a tarkó táján a legerősebb. A fájdalom általában reggel, ébredés után jelentkezik. Kiváltó tényezőnek bizonyulhat a lelki feszültség, stressz, depresszió, időjárás-változás, fokozott alkoholfogyasztás.
 • Nyaki gerinc okozta fejfájás
  A fájdalom legtöbbször féloldali vagy a tarkóra korlátozódik. A fájdalom bizonyos fejmozdulatra vagy fejtartásra (hosszan tartó olvasás, varrás, számítógépen történő munkavégzés stb.) jelenik meg, esetleg éjjel jelentkezik a fej kedvezőtlen helyzete miatt. A nyaki gerincről készült röntgenfelvételeken igen gyakran látni csigolya elváltozásokat, meszesedést és nemcsak az 50 feletti korosztályban.
 • Halmozott fejfájásrohamok (Cluster)
  A halmozott fejfájás elsősorban középkorú férfiak betegsége. Több héten át naponta jelentkeznek a súlyos, féloldali, szemüreg körüli fájdalmak. A tünetek rendszerint éjjel jelentkeznek, felébresztik a beteget, és nem tartanak két óránál tovább. Ezután hetekig vagy hónapokig tartó panaszmentes időszak következhet, mielőtt egy újabb, sűrűn jelentkező rohamokból álló sorozat kezdődne. Sok beteg az alkohol rohamokat kiváltó hatásáról számol be, mások esetében a rohamokat stressz, bizonyos ételek fogyasztása, dohányzás előzi meg.

Mit tehet a neurológus?

– Mivel az legismertebb okokon kívül számos más tényező is okozhat fejfájást – mint például a vérnyomás, szervi problémák, bizonyos betegségek – a legfontosabb lépés a háttér feltérképezése – ismerteti dr. Vida Zsuzsanna, a Springday Medical neurológusa. – A fejfájás kezelésére ma már számtalan lehetőség áll rendelkezésünkre. A gyógymódok típustól és egyéntől függőek lehetnek, így azok meghatározása minden esetben szakorvos feladata. A kivizsgálásnál indokolt lehet belgyógyászati, szemészeti, fogászati kontroll és képalkotó vizsgálat (CT, MR, érvizsgálat) elvégzése is.

Ha a fenti fejfájás típusokkal hosszú ideje küzd, érdemes lehet felkeresni egy szakembert a mögöttes okok feltérképezése miatt.

Dr. Vida Zsuzsanna neurológus főorvos fő érdeklődési területe az alvászavarok, alvásbetegségek. Rendszeresen publikál szakmai folyóiratokban, előadásokat tart hazai és külföldi kongresszusokon. Magas szintű szakmaiságának feltételeként elengedhetetlennek tartja a folytonos neurológia tematikájú továbbképzést.
A Magyar Ideg- és Elmeorvosok Társaságának, a Fejfájás Társaságnak és a Magyar Alvástársaságnak tagja.

Bejelentkezés és érdeklődés: +36 (20) 554 1498