Gasztroenterológia

Gyomorfekély

<< Vissza

A gyomorfekély sok kellemetlenség és fájdalom forrása, amelynek számos hajlamosító tényezője kivédhető, és a már kialakult gyomorfekély is kezelhető. A kezelés pedig nem csak a tünetek enyhítése miatt fontos, de a súlyos szövődménye megelőzése miatt is.

Gyomorfekély: fájdalom a gyomorban

Elég nehéz pontosan meghatározni, hol is érezzük a fájdalmat, amikor összegörnyedve a gyomrunkat fájlaljuk. Ezért sokan gyomorfekély kialakulását emlegetik, holott a fekélybetegségek döntő részben a nyombélben keletkeznek.

Mivel a nyombélfekély hazánkban a lakosság 6 százalékát érinti, komoly problémáról van szó, amelynek kialakulásában többek közt szerepet játszanak az étkezési szokások, egyes gyógyszerek és a jelentős részben a stressz is.

Reflux: a gyomorfekély előszobája

A nyelőcső károsodását az úgynevezett gastro-oesophagealis reflux betegség (GERD) okozhatja. Ennek során a nyelőcső alsó záróizmának gyengesége miatt a gyomortartalom visszajut a nyelőcsőbe, sőt, akár a garatba, szájüregbe is felkerülhet.

A tünetek lehetnek többek közt savas íz a szájban, gyakori büfögés, csuklás, égő érzés a szegycsont mögött. Jelentkezhetnek atípusos tünetek is: száraz köhögés, állandó rekedtség, mellkasi fájdalom, fokozott fogszuvasodás.

A nyelőcső tartósan károsodott nyálkahártyáján akár fekélyes elváltozás is kialakulhat. Ez már a reflux betegség súlyos formáját jelenti.

Ahhoz, hogy bebizonyosodjon a reflux lehetősége, eszközös vizsgálatokra – gyomortükrözés és 24 órás nyelőcső pH mérés – is szükség lehet. Az esetleges hasi ultrahang azért fontos, mert kizárhatja az egyéb eredetű hányásos, hasfájásos panaszok más jellegű okait.

A nyombélfekély és gyomorfekély tünetei

A hosszú ideig fennálló erős savas-maró hatás károsíthatja a gyomornyálkahártyát, és kialakulhat a gyomorfekély. Amikor a savas gyomornedv pH-ja a nyombélbe érve sem semlegesítődik, akkor hozza létre a nyombélfekélyt.

A gyomorfekély kevésbé tipikus tünetei a felböfögés, a nyelési nehézség, az gyomorégés, az émelygés. Sokkal jellemzőbben utal erre a problémára, ha közvetlenül étkezés után jelentkezik a gyomortáji teltség- és nyomásérzés.

A nyombélfekély jellegzetes tünete reggeli étkezés előtt jelentkező éles, szúró fájdalom, amely kialakulhat étkezés után kb. 2 órával illetve éjszaka is. A kivizsgáláskor az elváltozásokat gyomortükrözéssel figyeli meg az orvos. A gyulladt, fekélyes területből mintát is vesz, hogy szövettani vizsgálattal meghatározhassák, milyen mélységig érinti a folyamat a nyálkahártyát, nincs-e rosszindulatú elfajulás.

Veszélyes állapotot jelent, hogy a fekély sok esetben, leginkább időskorban nem jár panasszal, így figyelmeztető tünetek nélkül is bekövetkezhet akár a vérzés, akár az átfúródás.

Amennyiben bárki késszúrásszerű hasi fájdalmat, szapora pulzust érzékel magán, esetleg vérhányással, vagy véres, fekete széklettel együtt, késlekedés nélkül forduljon orvoshoz, hívja a mentőket, mielőtt kialakul a sokkos állapot!

Mi okozhatja a gyomorfekélyt és más fekélybetegségeket?

  • Nem-szteroid gyulladásgátló gyógyszer, fájdalomcsillapítók tartós szedése,
  • táplálkozás során bevitt savanyú, túl fűszeres, forró ételek, italok,
  • Helicobacter pylori nevű baktériummal történt fertőzés,
  • gyomorsav túltengéssel járó állapotok,
  • stressz,
  • ritkán fokozott savtermeléssel járó kórképek.

Életvezetési tanácsok gyomorfekély esetén

A savas pH normalizálása a gyomorfekély ellen

A gyomorfekély, a reflux betegség kezelésének alapköve a savas pH normalizálása.

Enyhe esetben elegendő lehet a táplálkozással bevitt károsító anyagok kerülése: kerüljük a túl savanyú, fűszeres ételeket, az alkoholt, kávét, csokoládét, sőt, még a dohányzást is.

Amennyiben ezek a megszorítások nem elegendőek, akkor gyógyszeres kezelésre van szükség. A terápia hatása 3-5 nap után kezdődik, de a betegnek – orvosi ellenőrzés mellett – akár évekig is szednie kell a gyógyszert.

Csak akkor jön szóba műtéti megoldás, ha a nyombél- vagy gyomorfekély erősen vérzik, vagy átfúrja a nyombél/gyomor falát, ami akár halálos következménnyel is járhat. A Helicobacter pylorit kombinált antibiotikus kezeléssel ki lehet irtani, s ezzel megelőzhető a nyombél- és gyomorfekély kiújulása.

Megfelelő étkezés gyomorfekély esetén

Fontos, hogy olyan élelmiszereket fogyasszunk, amelyek közömbösítik a savas hatást.

A folyadékok csak 10-20 percig tartózkodnak a gyomorban, ezért savkötő hatásuk csak rövid ideig érvényesül, míg a fehérjék szintén rövid ideig tartózkodnak a gyomorban, és fokozzák a savelválasztást.

A zsiradékok jól kötik a savat, hosszabb ideig tartózkodnak a gyomorban és csökkentik is a gyomorsav-termelést, de fokozzák bizonyos emésztőenzimek termelését, amelyek a nyelőcső alsó záróizmát elernyesztik és ezáltal a sav visszajutását a nyelőcsőbe. Elsősorban a növényi zsiradékok és a vaj mértékletes fogyasztása javasolt.

A szénhidrátok közül a keményítők – kenyér, péksütemények, keksz, rizs, tészta, burgonya – ajánlottak, mert bár rövidebb ideig tartózkodnak a gyomorban, nagyon jó savkötők.

A zöldség- és főzelékfélékre, gyümölcsökre is nagy szükség van magas rost tartalmuk miatt, de ezeket egyéni érzékenység szerint kell megválasztani.

Stresszkezelés a gyomorfekély kezelésében

A reflux és a gyomorfekély pszichés hatásra is létrejöhet, vagy súlyosbodhat, ezért érdemes stresszkezelő módszereket tanulni és alkalmazni.

Hasi nyomás csökkentése a gyomorfekély tünetei ellen

A hasi nyomás emelkedése (kövérség, nagy súly emelése, cipelés, egyes sportok: pl. súlyemelés, futás) rontja a gyomorfekély tüneteit, de a hasizom erősítése javít a panaszokon.

Gyomorfekély

Gyomortükrözés

Kolonoszkópia

Reflux

Témában szakértő orvosaink

Kapcsolódó áraink

Gasztroenterológia
Szakorvosi vizit30 000 Ft
Szakorvosi kontroll vizit (3 hónapon belül)25 000 Ft
Receptírási díj - vizit nélkül csak visszatérõ pácienseknek4 000 Ft
Bizonyos eszközös vizsgálataink (gyomortükrözés, vastagbéltükrözés) az Oxygen Medical Kft. külső telephelyén zajlanak, amelynek címe: 1139. Budapest, Szegedi út 17. II. emelet 217-218. rendelő. A kezelésekre való bejelentkezés és fizetés előzetesen a Springday Medical recepcióján történik.
A szakorvos az endoszkópos vizsgálat közben indokolt esetben szövettani mintát vehet. A szövettan díja mintavételenként a kontroll vizsgálat alkalmával kerül kiszámlázásra.
Egy vizit tartalma: Anamnézis felvétele, kórtörténet átbeszélése, eddigi leletek értékelése, fizikális vizsgálat, szükséges vizsgálatok kiírása, konzíliumok kérése, terápiás és életviteli javaslat, receptírás. A vizit időtartama: 20-30 perc