Gasztroenterológia

Gyomortükrözés

<< Vissza

A gyomortükrözés vagy gasztroszkópia olyan vizsgálat, amely során a gyomor-bél rendszer felső szakaszát, azaz a nyelőcső, a gyomor és a patkóbél területét vizsgálják.

A gyomortükrözés kettős célt szolgál: látható teszi az esetleges elváltozásokat (például kinövés, daganat, fekély, vérzés), és egyes esetekben lehetőség van az probléma kezelésére is. Így többek közt eltávolíthatók bizonyos polipok, lehetőség van szövettani mintavételre, biopsziára is.

A szájszag oka is kideríthető gyomortükrözés segítségével

A kellemetlen szájszag (halitosis) kezelésének nincs egyetlen, jól bevált módszere, hiszen minden attól függ, pontosan mi okozza a problémát.

Mindenképpen nagyon fontos a kielégítő hidratáció, folyadékfogyasztás, illetve a megfelelő szájhigiénia, a fogmosást és a fogselymezést is beleértve.

Néhány fogkrém, fogpor és szájvíz kifejezetten a kellemetlen szájszag ellen kínál megoldást. Beválhat még a nyelv gyengéd, bár hatékony tisztogatása, különösen a hátsó résznél. Amennyiben krónikus orrmelléküreg-gyulladásról van szó, hasznos lehet a tengeri sós orrspray, illetve bizonyos antibiotikumok.

A reflux kizárása vagy diagnosztizálása végett mindenképpen ajánlatos szakorvoshoz fordulni. Az életmódbeli szabályok betartásával – például gyakori, kevesebb evés, dohányzás, irritáló ételek elhagyása – és orvosi segítséggel ugyanis jól karbantartható a reflux, így a szájszag is megszüntethető.

Ráadásul azért sem szabad elhanyagolni ezt a betegséget, mert rákmegelőző állapothoz vagy akár daganathoz is vezethet. A leggyakoribb szövődmény mégis a nyelőcsőgyulladás vagy – fekély.

Ám a krónikus garat-, hangszalaggyulladás, az alvászavarok, és az életminőség romlása sem tekinthető kényelmes állapotnak, tehát a szakorvosi vizsgálat és szükség esetén a gyomortükrözés is elengedhetetlen.

Hogyan zajlik a gyomortükrözés?

Az éhgyomorra érkező beteg torkát érzéstelenítjük, szükséges esetén nyugtató is adható. Amint a páciens bal oldalfekvésben elhelyezkedett, az endoszkóp csövét szájon át juttatják a nyelőcsövébe, majd a gyomrába.

Az 5-15 perces gyomortükrözés vizsgálat során a szakember endoszkópot (egy vékony, rugalmas csövet) juttat a szájon át vizsgált területre. A cső a légzést nem befolyásolja.

A megfigyelés során levegőt fújnak be az endoszkópon keresztül, így a kitágult térben jobban láthatóvá válnak a szervek. Emiatt böfögés is jelentkezhet. Az eszköz segítségével képernyőre is kivetíthető a vizsgált bélszakasz képe.

Tudnivalók a gyomortükrözés előtt

Célszerű a gyomortükrözés előtti napon éjfél után már nem étkezni. Ha a vizsgálat délután történik, akkor délelőtt lehet tiszta vizet inni, de a cél az, hogy a vizsgálat előtt 6 órával se étel, se ital ne legyen a gyomorban. Hasznos a korábbi – tárgyhoz kapcsolódó – leleteket bemutatni az orvosnak.

Tudnivalók a gyomortükrözés után

A gyomortükrözés vizsgálati eredményeiről még aznap tájékoztatjuk. Ha szöveti mintavétel (biopszia) is történt, annak eredménye megközelítőleg két hét múlva érkezik meg. Ha nyugtató injekciót kapott, aznap járművet nem szabad vezetnie.

Helyi érzéstelenítés esetén a gyomortükrözés után még egy órán át nem javasolt étkeznie. Ha görcs, hányás, láz vagy fekete széklet jelentkezne, azt személyesen jelezze mihamarabb az orvosának.

Gyomortükrözés előtt tájékoztassa orvosát:

  • az esetleges gyógyszerallergiáról,
  • a rendszeresen szedett gyógyszerekről (főleg, ha azok befolyásolják a véralvadást, illetve ízületi gyulladáscsökkentő szerek),
  • a vérzékenységről,
  • az esetleges szívritmus szabályzóról,
  • a fennálló terhességről,
  • a szív – vagy tüdőbetegségéről,
  • a fertőző betegségéről (TBC, májgyulladás, stb.),
  • egyéb, említésre méltó betegségéről.

Gyomorfekély

Gyomortükrözés

Kolonoszkópia

Reflux

Témában szakértő orvosaink

Kapcsolódó áraink

Gasztroenterológia
Szakorvosi vizit35 000 Ft
Szakorvosi kontroll vizit (3 hónapon belül)25 000 Ft
Gyomortükrözés (Gastroscopia)65 000 Ft
Gyomortükrözés (Gastroscopia) altatásban110 000 Ft
Vastagbéltükrözés (Colonoscopia)85 000 Ft
Vastagbéltükrözés (Colonoscopia) altatásban135 000 Ft
Gyomor- és vastagbéltükrözés145 000 Ft
Gyomor- és vastagbéltükrözés altatásban200 000 Ft
Receptírási díj - vizit nélkül csak visszatérõ pácienseknek4 000 Ft
Bizonyos eszközös vizsgálataink (gyomortükrözés, vastagbéltükrözés) az Oxygen Medical Kft. külső telephelyén zajlanak, amelynek címe: 1139. Budapest, Szegedi út 17. II. emelet 217-218. rendelő. A kezelésekre való bejelentkezés és fizetés előzetesen az Oxygen Medical recepcióján történik.
A szakorvos az endoszkópos vizsgálat közben indokolt esetben szövettani mintát vehet. A szövettan díja mintavételenként a kontroll vizsgálat alkalmával kerül kiszámlázásra.
Egy vizit tartalma: Anamnézis felvétele, kórtörténet átbeszélése, eddigi leletek értékelése, fizikális vizsgálat, szükséges vizsgálatok kiírása, konzíliumok kérése, terápiás és életviteli javaslat, receptírás. A vizit időtartama: 20-30 perc