Fül-orr-gégészet

Hallójárat-gyulladás

<< Vissza

A hallójárat-gyulladás egy – akár komoly fájdalommal járó – betegség, amelyet jellemzően baktériumok okoznak.

A kezelés lényege nem csupán a fájdalom és a gyulladás csökkentése, de a dobhártya védelme is.

Hallójárat-gyulladás a vízben

A hallójárat különösen érzékeny testrészünk, hiszen az igen vékony bőr alatt közvetlenül helyezkedik el az érzőideg-végződésekben igen gazdag porc-, illetve csonthártya.

Így bármilyen külső- vagy belső inger csökkentheti a hallójárat bőrének rugalmasságát, illetve az úszás, a strandolás során ázik fel gyorsan az érzékeny bőrt. A vízben tartózkodás miatt kialakult hallójárat-gyulladás közvetlen okozói a bőrbe behatoló baktériumok.

Érdekes módon azonban nem a vízben található kórokozók, hanem a bőrön található baktériumok okozzák a problémát.

Amikor fürdés, úszás közben fellazul a hallójárat bőrfelülete, ezek akadálytalanul behatolhatnak, és hallójárat-gyulladás lehet az „eredmény”.

Hallójárat-gyulladás a klórtól

Sokan nincsenek tisztában vele, hogy nem a természetes vizekben, hanem éppen az uszodákban, strandokon nagyobb a hallójárat-gyulladás kockázata.

Ez sajnos a fertőtlenítő hatású klórnak köszönhető, amely hosszabb tartózkodás során ingerli a fül érzékeny, vékony bőrét és a nyálkahártyát. Ha ez a folyamat túllép egy kritikus ponton, a bőr begyullad és megduzzad.

Ez a folyamat vezet addig, hogy a bőr védekező ereje csökken, és emiatt szabaddá válik az út a baktériumok előtt. Vagyis kialakul a fájdalmas hallójárat-gyulladás.

Ilyenkor a fül magától is fáj, de ha hozzáérünk a fülkagylóhoz, vagy megnyomjuk a fül előtt található porcocskát, a fájdalom egészen intenzív lehet.

A hallójárat-gyulladás kezelése

A fájdalom sajnos akár napokig is eltarthat, éppen ezért is fontos a mielőbbi szakorvosi ellátás. A szakszerű kezelés első lépése a hallójárat fertőtlenítése, majd a fertőtlenítő hatású gyógyszeres gézcsík bevezetése, szükség esetén rendszeres cseréje.

A fájdalom elviselése miatt ajánlatos lehet fájdalomcsillapítót, gyulladáscsökkentőt szedni, antibiotikumra viszont csak akkor van szükség, ha a bőr gyulladásán kívül a környező nyirokcsomók is begyulladnak.

Az is fontos, hogy megkülönböztessük a hallójárat-gyulladás és a középfül-gyulladás tüneteit, ez ugyanis más jellegű kezelést igényel.

Ezen kérdések tisztázása és a hatékony kezelés megkezdése érdekében a tünetek jelentkezésekor mielőbb érdemes fül-orr-gégészhez fordulni.

Hogyan előzhető meg a hallójárat-gyulladás?

Aki tudja, hogy érzékenyebb a füle, jól teszi, ha úszáskor, pancsoláskor a felszín fölött tartja a fejét, illetve úszósapkát visel, illetve beválhatnak az erre a célra tervezett füldugók is. Ha mégis víz megy a fülbe, ugráljunk fél lábon, kirázogatva a fülből a vizet.

Érdemes nagyobb figyelmet fordítani a fültisztításra, a fő szabály, hogy nem szabad túlzásba esni. A vékony fülzsír-réteg ugyanis védi a hallójáratot.

Akinél előfordult már hallójárat-gyulladás, jobb, ha nem használ a továbbiakban fültisztító pálcikát, vagy netalán más hegyes tárgyat a tisztításra.

Ez ingerelheti az amúgy is érzékeny bőrfelületet, melynek következménye lehet a fájdalmas hallójárat-gyulladás, ráadásul megsérülhet a dobhártya.

Ha a fülzsírdugó kiöblítése és feloldása otthon nem sikerül, a szakorvos megfelelő műszerekkel kitisztítja a hallójáratot. Vagyis nem érdemes házi kísérletezgetésbe fogni, csakis a szakszerű ellátás jelenthet biztonságos megoldást.

Arcüreggyulladás

Füldugulás

Hallójárat-gyulladás

Középfülgyulladás

Mandulagyulladás

Gégerák-szűrés laryngo-fiberoscoppal

Témában szakértő orvosaink

Nincs találat

A keresett oldal nem található. Próbálja meg finomítani a keresést vagy használja a fenti navigációt, hogy megtalálja a bejegyzést.

Kapcsolódó áraink

Fül-orr-gégészet
Szakorvosi vizit30 000 Ft
Szakorvosi kontroll vizit (3 hónapon belül)25 000 Ft
Szakorvosi telefonos konzultáció25 000 Ft
Szakorvosi kisvizit csak az orvos kérésére ismétlődő kontroll esetén21 000 Ft
Gégerák-szűrés laryngo-fiberoscoppal12 000 Ft
Receptírási díj - vizit nélkül csak visszatérő pácienseknek4 000 Ft